O šafránu

Šafrán je to nejluxusnější koření, jaké můžete v kuchyni použít. Má unikátní vůni, chuť a výraznou přírodní barvu. Jde o usušené čnělky („tyčinky“), které se nachází uprostřed květu krokusu setého.

V každém květu jsou tyto čnělky jen dvě až tři, pro získání 1 kg tohoto nejdražšího koření na světě je tedy třeba sklidit a ručně zpracovat přibližně 150 000 květů krokusu.

Šafrán podporuje správnou funkci ženských a mužských pohlavních orgánů a je prokázáno, že přispívá ke snížení únavy a vyčerpání a k celkové stabilitě duševního zdraví.

Krokus setý - íránské šafránové plantáže

Perský šafrán

Z Íránu pochází přes 90 % světové produkce a íránský šafrán Sargol je považován za zlatý standard mezi šafrány díky své velmi intenzivní barvě a aromatu. Sargol splňuje náročné požadavky nejkvalitnější I. kategorie mezinárodní normy ISO 3632, která zkoumá a standardizuje intenzitu vůně, chuti a barvy šafránu.

Druhy šafránu

Íránský šafrán se dělí podle toho, z jaké části čnělek krokusu setého se sušené koření skládá:

Druhy a tipy íránského šafránu

Proč Sargol?

Náš šafrán splňuje požadavky na nejvyšší kvalitu Sargol, kdy jsou sbírány pouze vrchní, sytě červené části čnělek květů krokusu setého. Ty obsahují nejvíce α-crocinu a safranalu, tedy látek, které šafránu dávají barvu a aroma. Koupí Sargolu tak získáváte maximum účinných látek a neutrácíte peníze za žlutou, méně hodnotnou část čnělky.

Šafrán v kuchyni

Šafrán si zamilujete například v kombinaci s:

  •          Rýží, rizotem či paellou
  •          Drůbežím masem
  •          Rybami a mořskými plody
  •          Těstovinami
  •          Ovocem
  •          Při výrobě cukrovinek a zmrzliny
  •          V koktejlech
  •          V šampaňském

 

Vynikající je v mléčných koktejlech, smoothies a freshích v kombinaci s banánem, mangem či meruňkami.

Pár čnělek také můžete přidat do sypaného čaje či šampaňského.

Více na stránkách Jak používat šafrán a Recepty se šafránem.