Jak používat šafrán
Pro plnou intenzitu barvy, chuti i vůně šafrán:
- rozdrťte v moždíři,
- rozmíchejte jej, podle plánovaného použití, v troše horké vody, mléka nebo oleje či rozpuštěného másla a
- nechte alespoň 15 minut uležet.
Pokud chcete maximalizovat přítomnost účinných látek, šafrán nevařte.
Tipy pro využití šafránu v kuchyni naleznete v našich receptech se šafránem, nebo na našem Instagramu @prodejsafranu.
Jak šafrán dávkovat
Jako bezpečná dávka se v odborné literatuře považuje až 1,5 g šafránu za den. My jsme raději opatrnější, a proto uvádíme jako maximální doporučenou denní dávku 0,5 g.
Nedoporučuje se užívání šafránu v těhotenství a při kojení - raději se poraďte s lékařem.
Ve výzkumech a studiích se jako dostatečná denní dávka pro využití blahodárných uklidňujících účinků šafránu udává 30 - 50 mg (0,03 - 0,05 g). Této hmotnosti odpovídá zhruba 15 (30 mg) až 25 (50 mg) celých červených částí čnělek.
Jak šafrán skladovat
Šafrán rozmíchaný v šálku vody můžete skladovat v ledničce až jeden týden a používat jej při vaření průběžně. Pro delší uskladnění můžete šafránovou vodu zamrazit.
Šafrán skladujte v suchu a temnu v přiložené krabičce chránící proti rozdrcení a v dobře zavřeném ZIP sáčku pro ochranu před vlhkostí.
Suchý šafrán (natož rozdrcený) neskladujte v ledničce - při přemístění zpět do pokojové teploty šafrán pochytá vzdušnou vlhkost a dlouho Vám nevydrží.