Jak vařit se šafránem?

Pro plnou intenzitu barvy, chuti i vůně šafrán rozdrťte v moždíři, rozmíchejte jej, podle plánovaného použití, v troše horké vody, mléka nebo oleje či rozpuštěného másla a nechte alespoň 15 minut uležet. Nevařte.

Recepty se šafránem

Mléčný koktejl se šafránem

10-20 tyčinek šafránu na půl litru nápoje rozdrťte, nechte alespoň 2 hodiny odstát v malém množství mléka, přidejte nakrájený banán, dolijte sklenici mlékem, rozmixujte a dozdobte několika tyčinkami navrch.

Rýže, rizoto, paella se šafránem

Rozdrcený šafrán přidejte do cca 100ml vody a přilejte do rýžového pokrmu chvíli před koncem vaření.

Kuře, ryba a hovězí se šafránem

Pro zlatavou barvu a neobyčejnou vůni přidejte rozdrcený šafrán do rozpuštěného másla nebo olivového oleje a potřete jím při pečení, smažení či grilování kuře, rybu nebo hovězí

Sladká jídla se šafránem

V závěru přípravy ovesné, krupicové nebo rýžové kaše přidejte šafrán rozpuštěný v troše mléka. Šafrán je také dokonalým doplňkem k mangovým či banánovým dezertům.

Tipy na nápoje se šafránem

Přidejte pár tyčinek do šampaňského nebo černého či zeleného íránského čaje.

Výborný šafránový nápoj připravíte ze studené vody s ledem (nebo naopak z horké vody), dvou (nebo více) lžiček cukru nebo medu, šťávy z půlky citronu a špetky šafránu.