Pro plnou intenzitu barvy, chuti i vůně šafrán rozdrťte v moždíři, rozmíchejte jej podle plánovaného použití v troše horké vody, mléka, oleje, či rozpuštěného másla a nechte alespoň 15 minut uležet. Není nutno dále vařit.
10-20 tyčinek šafránu na půl litru smoothie/mléčného koktejlu rozdrťte, nechte alespoň 2 hodiny odstát v malém množství mléka, přidejte nakrájený banán, dolijte sklenici mlékem, rozmixujte a dozdobte několika tyčinkami navrch.
Banánu můžete také použít jen polovinu a namísto druhé půlky přidejte do mixéru pár plátků čerstvého, zralého manga. Odměnou Vám bude naprosto luxusní mangovo-šafránové smoothie.
Rozdrcený šafrán přidejte do cca 100ml vody a přilejte do rýžového pokrmu chvíli před koncem vaření.
Pro zlatavou barvu a neobyčejnou vůni přidejte rozdrcený šafrán do rozpuštěného másla nebo olivového oleje a potřete jím při pečení, smažení či grilování kuře, rybu nebo hovězí.
Vynikající je pstruh se šafránem a citronem: před smažením nebo pečením pstruha pokapejte šťávou z poloviny citronu, posypte ho z obou stran šafránem rozdrceným se solí, následně posypte moukou nebo strouhankou a na oleji osmažte.
Obdobně lze připravit i kuře: před pečením ho pokapejte šťávou z 1 až 2 citronů a posypejte rozdrceným šafránem a dostatkem soli. Sůl a šafrán rukama rozemněte po celém kuřeti. Dovnitř kuřete vložte pro větší šťavnatost celou oloupanou cibuli a pečte jako běžné kuře.
V závěru přípravy ovesné, krupicové nebo rýžové kaše přidejte šafrán rozpuštěný v troše mléka. Šafrán je také dokonalým doplňkem k mangovým či banánovým dezertům.
Přidejte pár tyčinek do šampaňského nebo černého či zeleného íránského čaje.
Výborný šafránový nápoj připravíte ze studené vody s ledem (nebo naopak z horké vody), dvou (nebo více) lžiček cukru nebo medu, šťávy z půlky citronu a špetky šafránu.