Slaná jídla se šafránem

Rýže, rizoto, paella se šafránem

Rozdrcený šafrán přidejte do cca 100ml vody a přilejte do rýžového pokrmu chvíli před koncem vaření.

Kuře, ryba a hovězí se šafránem

Pro zlatavou barvu a neobyčejnou vůni přidejte rozdrcený šafrán do rozpuštěného másla nebo olivového oleje a potřete jím při pečení, smažení či grilování kuře, rybu nebo hovězí.

Kuře na šafránuVynikající je pstruh se šafránem a citronem: před smažením nebo pečením pstruha pokapejte šťávou z poloviny citronu, posypte ho z obou stran šafránem rozdrceným se solí, následně posypte moukou nebo strouhankou a na oleji osmažte.

Obdobně lze připravit i kuře: před pečením ho pokapejte šťávou z 1 až 2 citronů a posypejte rozdrceným šafránem a dostatkem soli. Sůl a šafrán rukama rozemněte po celém kuřeti. Dovnitř kuřete vložte pro větší šťavnatost celou oloupanou cibuli a pečte jako běžné kuře.